Recept voor erwtensoep.
Ingrediënten :
400 spliterwten
2 liter water
Ongeveer 500 gram varkenskoteletten of (schouderkarbonades)
1 laurierblaadje
Wat zout en peper
2 aardappelen (afkokers)
3 preien
1 kleine winterwortel
1 kleine selderijknol
Ongeveer 6 takjes bladselderij
1 rookworst
1 ui
Voorbereiding en bereiding :
Doe de spliterwten samen met 2 liter water, de karbonades, het laurierblaadje en een eetlepel zout
in een grote ruime pan.
*Breng het geheel op een hoog vuur aan de kook.
*Schep met een schuimspaan het bovenliggende schuim er af.
leg het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
*Maak intussen de groenten schoon, schil de aardappelen en snij ze in stukjes,
Maak de preien schoon en snij ze in ringen.
Maak een ui schoon en snipper die in stukjes.
Maak ook de wortel schoon en snij ook die in blokjes.
Hak de bladselderij in fijne stukjes.
*schep het vlees met een schuimspaan uit de soep, en laat het iets afkoelen.
verwijder de botten en snij het vlees in stukjes.
*Roer de gesnipperde ui, de ringen prei, stukjes wortel, blokjes aardappel, en fijngehakte
bladselderij door de soep.
Draag er zorg voor dat de groenten goed gewassen zijn !
*Voeg het vlees weer toe en breng de soep op smaak met zout en peper.
*Leg de rookworst in de soep en kook de soep totdat de groenten (met het deksel op de pan)
op een laag vuur gaar zijn. (ongeveer 30 minuten)
Afwerking :
Neem de rookworst uit de soep en verwijder het laurierblaadje.
Roer de soep goed door, zodat een gebonden geheel ontstaat.
*Snij de rookworst in plakjes en roer ze door de soep, of serveer de rookworst apart.
Aanvulling :
De ervaring leert dat meer groentes zoals bladselderij, wortel en alzo ui
de smaak zeer te goede kunnen doen komen.
De soep wordt dan voller en ook voedzamer.
Grotere hoeveelheden kunnen natuurlijk in de vriezer.
Draag er wel zorg voor dat het opwarmen na ontdooien snel gebeurd.
Langzaam opwarmen kan de soep laten verzuren, en roer ook steeds de soep om,
om aanladen aan de bodem te voorkomen.
Dat is namelijk erg slecht voor de uiteindelijke smaak.
Hopelijk stelt dit recept u niet teleur, ikzelf maakte het al vaak met veel succes.
