't STAMCAFÉ
Hier is gek zijn heel gewoon!



Het is nu za 22 maart 2025, 13:22

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 20 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Erwtensoep
Nummer: #1  BerichtGeplaatst: zo 28 sep 2014, 16:41 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
Recept voor erwtensoep.

Afbeelding

Ingrediënten :
400 spliterwten
2 liter water
Ongeveer 500 gram varkenskoteletten of (schouderkarbonades)
1 laurierblaadje
Wat zout en peper
2 aardappelen (afkokers)
3 preien
1 kleine winterwortel
1 kleine selderijknol
Ongeveer 6 takjes bladselderij
1 rookworst
1 ui

Voorbereiding en bereiding :
Doe de spliterwten samen met 2 liter water, de karbonades, het laurierblaadje en een eetlepel zout
in een grote ruime pan.
*Breng het geheel op een hoog vuur aan de kook.
*Schep met een schuimspaan het bovenliggende schuim er af.
leg het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
*Maak intussen de groenten schoon, schil de aardappelen en snij ze in stukjes,
Maak de preien schoon en snij ze in ringen.
Maak een ui schoon en snipper die in stukjes.
Maak ook de wortel schoon en snij ook die in blokjes.
Hak de bladselderij in fijne stukjes.
*schep het vlees met een schuimspaan uit de soep, en laat het iets afkoelen.
verwijder de botten en snij het vlees in stukjes.
*Roer de gesnipperde ui, de ringen prei, stukjes wortel, blokjes aardappel, en fijngehakte
bladselderij door de soep.
Draag er zorg voor dat de groenten goed gewassen zijn !
*Voeg het vlees weer toe en breng de soep op smaak met zout en peper.
*Leg de rookworst in de soep en kook de soep totdat de groenten (met het deksel op de pan)
op een laag vuur gaar zijn. (ongeveer 30 minuten)
Afwerking :
Neem de rookworst uit de soep en verwijder het laurierblaadje.
Roer de soep goed door, zodat een gebonden geheel ontstaat.
*Snij de rookworst in plakjes en roer ze door de soep, of serveer de rookworst apart.

Aanvulling :
De ervaring leert dat meer groentes zoals bladselderij, wortel en alzo ui
de smaak zeer te goede kunnen doen komen.
De soep wordt dan voller en ook voedzamer.
Grotere hoeveelheden kunnen natuurlijk in de vriezer.
Draag er wel zorg voor dat het opwarmen na ontdooien snel gebeurd.
Langzaam opwarmen kan de soep laten verzuren, en roer ook steeds de soep om,
om aanladen aan de bodem te voorkomen.
Dat is namelijk erg slecht voor de uiteindelijke smaak.

Hopelijk stelt dit recept u niet teleur, ikzelf maakte het al vaak met veel succes. :mrgreen:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #2  BerichtGeplaatst: zo 28 sep 2014, 16:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 27 apr 2012, 14:04
Berichten: 7689
Woonplaats: Time And Relative Dimensions In Space
Kruik schreef:
...
Ingrediënten :
400 spliterwten
...

.:think:

_________________
There cannot be a crisis next week. My schedule is already full. (Henry Kissinger)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #3  BerichtGeplaatst: zo 28 sep 2014, 17:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
Doctor Who schreef:
Kruik schreef:
...
Ingrediënten :
400 spliterwten
...

.:think:



Tja...gram is door iemand gestolen, maar
het correcte ingrediëntenlijstje is ook achter het nasi gorengrecept te vinden. :mrgreen:
Maar wie flinke spliterwten uitzoekt komt wel aan 400 gram hoor. :yes:

Ik bedacht plots dat het wat onlogisch was om erwtensoep na nasigoreng te plaatsen en dan weer rijstebrij.
Voor elk recept lijkt het me logischer een nieuw topic aan te maken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #4  BerichtGeplaatst: ma 29 sep 2014, 18:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 02 mei 2012, 17:12
Berichten: 9799
Woonplaats: Klein Durpke
Als ik erwtensoep maak dan zit er 'n paar varkenshielen in.
En dan geen rook of kookworst er in.
En dat de lepel dan recht op blijft staan. ;)

_________________
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #5  BerichtGeplaatst: ma 29 sep 2014, 19:30 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
Gerrit schreef:
Als ik erwtensoep maak dan zit er 'n paar varkenshielen in.
En dan geen rook of kookworst er in.
En dat de lepel dan recht op blijft staan. ;)


Kan ook Gerrit, platte ribben deed men er ook wel ooit in.
Net wat voorhanden is hé, ik zie hier zo gauw geen varkens. ;)
Die hebben hun hielen wel gelicht als ze me erwtensoep zien gaan maken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #6  BerichtGeplaatst: za 19 maart 2016, 16:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
Zo de erwtensoep staat te pruttelen....nog even en ik ga de pan aanvallen,
hoewel die meestal lekkerder is als ie een tijdje ingevroren is geweest. :turn:
Al wordt het buiten 20 boven nul.....erwtensoep moet er altijd zijn. :krantje:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #7  BerichtGeplaatst: za 19 maart 2016, 19:01 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 27 apr 2012, 18:00
Berichten: 70820
Woonplaats: Capri
Ik ga straks de tomatensoep maken terwijl ik TV kijk.

_________________
En als er nu meer keizers zijn geweest dan maanden, wat dan, geachte senatoren?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #8  BerichtGeplaatst: za 19 maart 2016, 19:31 
Kruik schreef:
Gerrit schreef:
Als ik erwtensoep maak dan zit er 'n paar varkenshielen in.
En dan geen rook of kookworst er in.
En dat de lepel dan recht op blijft staan. ;)


Kan ook Gerrit, platte ribben deed men er ook wel ooit in.
Net wat voorhanden is hé, ik zie hier zo gauw geen varkens. ;)
Die hebben hun hielen wel gelicht als ze me erwtensoep zien gaan maken.


Waar kun je nog karbonaden met een flinke zij spek krijgen?
Geen erwtensoep zonder poten, ribben en buikspek.


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #9  BerichtGeplaatst: zo 20 maart 2016, 09:21 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
Floortje schreef:
Kruik schreef:
Gerrit schreef:
Als ik erwtensoep maak dan zit er 'n paar varkenshielen in.
En dan geen rook of kookworst er in.
En dat de lepel dan recht op blijft staan. ;)


Kan ook Gerrit, platte ribben deed men er ook wel ooit in.
Net wat voorhanden is hé, ik zie hier zo gauw geen varkens. ;)
Die hebben hun hielen wel gelicht als ze me erwtensoep zien gaan maken.


Waar kun je nog karbonaden met een flinke zij spek krijgen?
Geen erwtensoep zonder poten, ribben en buikspek.



Kant u vinden....Kruik heeft zojuist beneden vele deuren opnieuw in de lak gezet,
en ik was niet van plan daar binnenkort in de breedte flink wat af te gaan schaven.
Je gewicht binnen de perken houden is ook een nuttige bezigheid.
Vele dagen loop ik al een Km'tje of twaalf.....en er 50 Km van maken is niet de opzet.
Er is hier nog veel meer te verhapstukken.
Dat Kruik het er ook weer met zware arbeid eraf werkte die tijd is voorbij.
Maar al die ingrediënten zijn hier nog zeker wel te koop hoor. :krantje: Toch doe ik dat niet. :nooo:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #10  BerichtGeplaatst: zo 20 maart 2016, 09:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 30 apr 2012, 21:17
Berichten: 2714
Woonplaats: shit city
Dr hoort een poot in de snert.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #11  BerichtGeplaatst: zo 20 maart 2016, 09:33 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 26 mei 2014, 07:56
Berichten: 10027
Ik vinnut allemaal snert :sad2:

_________________
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #12  BerichtGeplaatst: ma 21 maart 2016, 11:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
troelaatje schreef:
Ik vinnut allemaal snert :sad2:



Dattisooksoow..... 8-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #13  BerichtGeplaatst: vr 09 dec 2016, 09:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
Medita schreef:
Dr hoort een poot in de snert.


Iedereen blijft met zijn poten uit mijn snert....hou daar rekening mee. :x ................ :mrgreen:
En ja gisteren weer eens verse gemaakt...gaat er wel in bij de Kruikse tobbert...
ik mis wel wat sneeuwbuien en felle kou....dat hoort wel bij snert.
De kachelpook moet stijfbevroren aan de kachel hangen.....dan is het tijd voor snert. :oops:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #14  BerichtGeplaatst: zo 22 jan 2017, 09:49 
Offline

Geregistreerd: zo 25 dec 2016, 18:26
Berichten: 57
Floortje schreef:
Kruik schreef:
Gerrit schreef:
Als ik erwtensoep maak dan zit er 'n paar varkenshielen in.
En dan geen rook of kookworst er in.
En dat de lepel dan recht op blijft staan. ;)


Kan ook Gerrit, platte ribben deed men er ook wel ooit in.
Net wat voorhanden is hé, ik zie hier zo gauw geen varkens. ;)
Die hebben hun hielen wel gelicht als ze me erwtensoep zien gaan maken.


Waar kun je nog karbonaden met een flinke zij spek krijgen?
Geen erwtensoep zonder poten, ribben en buikspek.

Mijn moeder gooide er vroeger een complete poot in. Die zou je bij een goeie keurslager nog wel moeten kunnen bestellen.
Zelf neem ik genoegen met speklapjes en ribben. AH biedt een "erwtensoepvleespakket" aan. Ook prima.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Erwtensoep
Nummer: #15  BerichtGeplaatst: do 13 okt 2022, 10:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 jun 2012, 12:59
Berichten: 89538
Woonplaats: Tilburg
Doctor Who schreef:
Kruik schreef:
...
Ingrediënten :
400 spliterwten
...

.:think:



Ik heb nu wat normale spliterwten gekocht en dus gewoon 400 gram van normale afmeting erwten. :mrgreen:
Vlees kocht ik deze keer bij een slager die me garandeerde dat het vlees van zeugen was,
van beren die men tegenwoordig niet meer castreert, daarvan is het vlees echt ongenietbaar, zo kan dat stinken.
Daardoor is het vorig jaar al eigenlijk een keer mislukt, vraag dus als ingrediënt altijd daar naar. LET DAAR GOED OP !!!!!! :nee:
Nu nog op zoek naar alle groenten die ervoor nodig zijn, zoals de selderijknol, en selderij,
ik ben er helemaal klaar voor......SNERT. :turn:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 20 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling