Ingredientenlijst:
500 gram bloem, het liefst met een W-waarde hoger dan 260, of 00-bloem, of patentbloem.
300 ml lauwwarm water
10 gram suiker
7 gram zout
1 zakje gist (of het equivalent in verse gist)
2 theelepels ras al hanout kruiden
3 eetlepels Olijfolie
Bloem in beslagkom. Gist met het water mengen even laten staan. Alls behalve het zout in de beslagkom doen en even met de hand, of met een deeghaak mengen. Dan het zout toevoegen, en ongeveer 10 minuten kneden, of met de hand mengen.
Er moet een soepel deeg ontstaan.
Dit kun je op twee manieren laten rijzen: De gewone methode is op kamertemperatuur, waarbij na ongeveer drie kwartier een mooi gerezen deeg ontstaat. De tweede methode is koud rijzen. Dat doe je in de koelkast tussen de 48 en 72 uur, waarbij de temperatuur niet onder de 4 graden moet komen, want anders stopt het rijsproces. Het voordeel van de koude methode is: Mooiere luchtbelletjes in het deeg, en je kunt een dag of wat van te voren dit deeg maken.
Voor gebruik bolletjes van ongeveer 70 gram nemen, en deze platmaken, ter grootte van een pita, ongeveer 5 mm dik. Afbakken in de koekenpan, op een laag vuur.
Geloof me, Pita uit die plastic verpakkingen, wil je nooit meer eten hierna.
|